Uitleg: Tilt-shift, hoe werkt dat?

By eduard | mei, 30, 2011 | 0 comments

Een echte tilt-shift foto wordt met een speciale lens gemaakt. Met een tilt-shift lens ben je in staat het perspectief goed te zetten / te veranderen. Hiermee wordt bedoeld dat als je bijvoorbeeld een gebouw van dichtbij fotografeert, de lijnen die dan scheef gaan lopen kan corrigeren. Iedereen kent het wel denk ik. Het treedt vooral op bij groothoek lenzen. Met een tilt-shift lens ben je in staat om het vlak te verdraaien, de lens schroef je normaal op je body, maar het uiteinde van de lens kan je scheef plaatsen. Hiermee is het naast het perspectief goed krijgen ook mogelijk om vervelende reflecties te laten verdwijnen of je kan objecten die in beeld staan net buiten beeld ‘draaien’. Helaas kan ik zelf geen voorbeelden laten zien omdat ik niet zo’n lens heb, ze zijn behoorlijk aan de prijs namelijk. Op de site van Nikon staan een paar goede voorbeelden.

Momenteel is het onderwerp tilt-shift er populair, de foto’s die je veel ziet zijn voor 99% allemaal nagemaakte tilt-shift foto’s. De soort tilt-shift foto die dan wordt gebruikt is om een miniatuur te simuleren. Als je naar deze foto’s kijkt ben je er bijna van overtuigd dat je naar een treinbaantje staat te kijken, naar een foto uit Madurodam of van een maquette. Eigenlijk worden onze ogen gewoon genept. Volgens mij is de tilt-shift nu populair door de opkomst van de smartphone’s. Er zijn veel apps op de markt die het effect voor je reproduceren. De immens polulaire app van Instagram kan het effect nabootsen met een filter, of de app TiltShift bijvoorbeeld. Bij deze laatste kan je gewoon aangeven welk deel scherp moet zijn, het behoeft wat oefening maar je kan er leuke resultaten mee halen. Ik heb geen ervaring met Android apps, maar er zullen er ongetwijfeld ook een aantal zijn. Bijvoorbeeld deze.
Als je een foto wilt maken die geschikt is voor het tilt-shift effect kan je het beste een foto maken van een hoger gelegen punt. Dat werkt het beste.

Uiteraard zijn er een hele groepen met tilt-shift foto’s op Flickr.  Om ideeën op te doen is het natuurlijk leuk, hoewel de ene beter is dan de andere.

Het is leuk een app op je smartphone, maar wat als je een foto hebt uit je eigen spiegelreflex of compact camera? Je kunt in bijvoorbeeld Photoshop de foto na bewerken en zo het tilt-shift effect nabootsen.  Op de site Techzine heb ik een mooie tutorial gevonden hiervan, het is best wel even wat werk. Fotografen kunnen best lui zijn, daarom is de volgende methode ook wel handig. Hierin wordt een methode beschreven die je in Lightroom kan doen. Je kan je acties in een preset omzetten, dan hoef de volgende keer alleen maar je preset te gebruiken. De maker van de site heeft de presets zelfs vrijgegeven, een kind doet de was!
Als je echt wilt experimenteren doe je het helemaal zelf toch?
Mensen die niet beschikken over PhotoShop of Lightroom hoeven niet te wanhopen, je kunt ook deze site gebruiken. Foto uploaden, bewerken en klaar is je tilt-shift.

Een leuke ontwikkeling zijn de tilt-shift video’s. Hier kunnen enorm leuke effecten mee behaald worden. Dit is mijn favoriete video, gemaakt in Berlijn. Neem de tijd en kijk naar de film, ik vind het subliem gemaakt. Uiteraard is er een iPhone app hiervoor, maar resultaten als in de video ervoor lukken niet echt denk ik. Uiteraard zijn er ook plugins voor de serieuze videobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Premiere en Adobe After Effects. Voor de normale consument gaat dat wel wat ver denk ik.

Leave a Reply

Post Comment