Tip: De Dierentuin

By eduard | juni, 14, 2011 | 0 comments

Afgelopen Pinksterdag was het mooi weer en hadden we een uitje naar de dierentuin gepland, met de familie. Het was min of meer op het laatste moment ontstaan, van een goede voorbereiding v.w.b. de fotografie was er van mijn kant geen sprake. Maar goed, de avond ervoor gecontroleerd of de kaartjes leeg waren, de accu’s opgeladen. Wat kon mij gebeuren?

De dierentuin is een goede plek om te oefenen met de dieren. In de zomer trekken wij meestal richting noord-europa en ik weet uit ervaring hoe lastig het is om een “wilddier” vast te leggen, bijvoorbeeld de eland. In de dierentuin heb je meer tijd en kan je het dier goed observeren (als het in beeld is). Een groot nadeel zijn de mensen (zeker in het Pinkster weekend), de hekken, het vieze glas, de gebouwen op de achtergrond etc. Dus de nadelen wegen fototechnisch niet op tegen de voordelen zou je kunnen zeggen. Toch is dat niet helemaal waar. Je hebt voldoende tijd om te experimenteren met je instellingen (kan je in de natuur vaak wel vergeten), je kunt een foto nog een keer nemen, je kan je lens een keer verwisselen etc.

We zijn naar Artis geweest in Amsterdam. Het eerste wat je tegenkomt als je binnenkomt is een soort rots met apen. Enthousiast als je binnenkomt ga je meteen aan de slag, standaard heb ik mijn 24-70 lens op het toestel zitten. Al na een foto of 2 kwam ik er achter dat dit niet de juiste keuze was. Een telelens ligt veel meer voor de hand. Het voordeel van een telelens is dat je het dier zonder teveel poespas in de achtergrond in beeld kan krijgen, tevens is de achtergrond door de scherpte diepte wazig (wat minder afleid). Ondanks mijn tip om vaak een statief te gebruiken had ik die niet meegenomen (het was ook een familie-uitjes en geen foto-uitje 😉 ). Mijn telelens is een 75-300, met 200 of meer uit de hand fotograferen valt niet mee door de bewegingsonscherpte. Er is natuurlijk wel vaak een hekje waar je op kan rusten om wat steun te zoeken. Gedurende de ochtend ben ik van lens geswitched. Ik heb mijn 100mm macro lens gepakt (f2.8) en daar een converter 1.4 tussen gezet. Op die manier had ik toch een tele met een lichtsterke lens die nog redelijk goed uit de hand te hanteren was.

Wat er bij uitsprong als foto-object waren de leeuwen en de vlindertuin. De gieren waren ook erg mooi om te zien, maar daar zat een vervelend stuk gaas voor. Je kunt het gaas wel uit beeld krijgen door je toestel er tegenaan te drukken, maar de afstand van de gieren tot het hek was vrij klein. Een gier stond bijvoorbeeld met de vleugels wijd, het was onmogelijk hier een goede foto van te maken zonder het vervelende gaas erop te krijgen.
Het was een leuke dag, de kinderen hebben zich opperbest vermaakt en ik zelf heb ik me best wel wat kunnen uitleven op fotografie gebied. De dierentuin is geen echte safari, maar het is een erg leuke afwisseling van je eigen vertrouwde omgeving.

 

Leave a Reply

Post Comment