Review: Oggl

By eduard | mei, 29, 2013 | 0 comments

oggle_head

Oggl is een nieuw “social photo sharing platform”, en heeft op het eerste gezicht veel weg van het immens populaire Instagram. Tot voor kort (vorige week) kon je Oggl alleen gebruiken als je een uitnodiging had, nu is het ‘open voor iedereen’. Oggl is gemaakt door de mensen van Hipstamatic. Zelf heb ik een soort haat-liefde verhouding met Hipstamatic. Er zijn van die periodes dat ik het gebruik, maar de bediening en de uitkomst van de foto’s vond ik vaak wat verwarrend en onvoorspelbaar. Het verdienmodel van Hipstamatic is duidelijk, je kan de app uitbreiden met allerlei lenzen, filmtypes, flitsers en hoesjes. De bedoeling is om de nostalgie van de analoge fotografie over te brengen naar de smartphone. Het maken van de foto ziet er in Oggl weer anders uit dan in Hipstamatic. 

Om je geheugen op te frissen of een idee te krijgen van de Hipstamatic interface (links), met de afwijkende viewfinder en daarnaast die van Oggl (rechts).

Hipstamatic De Oggl interface

Gelukkig ziet Oggl er iets anders uit. Nadat je je hebt aangemeld bij Hipstamatic kan je na het opstarten van de app direct een foto maken. Het effect waarmee de foto wordt gemaakt kan je kiezen in de balk met favorieten (in bovenstaande foto is gekozen voor Nightlife). Bij het kiezen van de favoriet zie je in de viewfinder heel kort hoe de foto eruit komt te zien. Het effect verdwijnt weer snel en je ziet de normale weergave weer. Er zijn 5 favorieten voor-gedefinieerd (Landscape, Portraits, Nightlife, Food en Sunset). Een favoriet is niet meer dan een combinatie film / lens uit de Hipstamatic collectie die je tot je beschikking hebt. Je kan zelf je favoriete combinatie instellen en deze een naam en een icoon geven. Je moet, om de foto te maken, op het gele knopje op het scherm drukken. Het gebruiken van de volumeknop om een foto te maken kan helaas niet. Je kan de belichting van de foto ook bepalen door met je vinger op het scherm aan te raken op het punt dat je wilt meten, je kan helaas niet de belichting vastzetten. Nadat je je foto hebt gemaakt wil je natuurlijk zien hoe deze eruit ziet. Je kan naar je foto’s gaan door linksonder op het fotolijstje te klikken. Als je daar op je foto klikt dan kan je daar nog je lens / film instellen. In tegenstelling tot de Hipstamatic app kan je achteraf nog je filter wijzigen, en dat is positief.

Achteraf je filter wijzigen Deel je foto Eigenschappen van de foto

Hierna wil je de foto uiteraard delen. Van Oggl verwacht je natuurlijk dat je je foto deelt op Oggl. Dat is ook zo, maar je kan ook allerlei andere site’s kiezen (Facebook, Instagram, Foursquare, Twitter, Tumblr en Flickr). Aan de ene kant is dit natuurlijk mooi en zal het het gebruik van de app bevorderen, echter hoe verleid je je gebruikers om voor Oggl te kiezen in plaats van bijvoorbeeld Instagram? Ik ben er nog niet achter.

Ik heb de app getest in de gratis variant, je kan er ook voor kiezen te betalen voor het gebruik van Oggl. Je krijgt dan ‘alle features’, wat mijn inziens inhoudt dat je alle filters (lees lenzen en filmtypes) krijgt. Zelf heb ik al een aantal lenzen en filmtypes gekocht in Hipstamatic, op dit moment is het nog niet mogelijk deze aankopen over te zetten naar Oggl. Ik verwacht wel dat dat nog zal komen. De prijzen zijn op dit moment 2,69 voor drie maanden en 8,99 voor een jaar.

De community  Foto  Lidmaatschappen

Uiteraard wil je ook zien wat andere fotografen hebben bijgedragen. Als je in het beginscherm van de app voor de wereldbol kiest (rechtsonder) zie je de fotostream. Als je nog niemand volgt zie je de ‘Editors Pick’ lijst. Door te dubbel klikken op een foto geef je de foto een hartje, door 1x op de foto te klikken zie je informatie over de foto. Je kan dan ook zien welke combinatie van lens en film gekozen is. Hier kan je ook kiezen om een ‘curate’ te kiezen bij een foto. Als je dit doet dan komt de betreffende foto in je eigen profiel te staan. De community moet uiteraard nog groeien, maar er staat uiteraard al een behoorlijke hoeveelheid beeldmateriaal op. Oggl zelf zegt dat de community bedoeld is voor fotografen om hun beste werk te delen, als maker van de app kan je dat natuurlijk niet beïnvloeden (misschien dat het lukt als je het vaak genoeg zegt).

Conclusie
De community mogelijkheden van Oggl zijn zeker niet nieuw en lijkt in de basis als twee druppels water op Instagram. De app voelt onwennig aan en het duurt even voordat je door hebt waar elk knopje voor is en wat er bedoeld wordt. De opzet van de app spreekt me wel aan (het zelf maken van favoriete combinatie lens / film bijvoorbeeld), hoewel ik me afvraag of het grote publiek het begrijpt en zicht de tijd gunt het uit te zoeken. Verbeteringen zijn nog wel nodig dat is duidelijk. Het is jammer dat je je eerder gekochte lensen en andere zaken uit Hipstamatic niet kan overzetten en dat je direct een (klein) bedrag moet betalen als je meer dan de basis wilt. Het doel van Oggl is denk ik niet zo zeer een grote community opzetten, maar om gebruikers over te halen tot een subscriptie model en zo wat dollars binnen te harken. Zelf kan ik nu met de gratis variant wel uit de voeten, en is het 1 van de vele foto-apps op mijn iPhone. De tijd zal het leren.

Getest met app versie 1.1 op een iPhone4S met iOS 6.1.3

Leave a Reply

Post Comment