Dieren

Dierenfotografie vind ik een leuke tak van fotografie. Het vergt veel geduld, en elk dier is weer verschillend. Om te oefenen kan je een dagje in de dierentuin rond hangen. Nadeel hiervan is natuurlijk dat je vaak op afstand bent en niet de enige bent. Door de hekwerken is je bewegingsruimte niet groot. Oefenen in en om het huis kan natuurlijk ook, en poes, vogel of ander huisdier is dan de pineut.

Zelf vind ik het leuk om ‘dieren in het wild’ te fotograferen. Zo ben ik in 2009 met een collega fotograaf naar Finland geweest. Daar hebben we een paar nachten in een schuilhut gezeten, overdag sliepen we dan. Het was niet alleen spannend (je zit toch in de bush, en ze komen echt heel dichtbij), maar ook vermoeiend. De omstandigheden v.w.b. het licht waren niet optimaal omdat het somber weer was. We konden wel ’s nachts foto’s maken omdat we rond 20 juni daar waren.

In de zomerperiode trekken we vaak richting het noorden, Noorwegen is dan de bestemming. Daar zijn genoeg dieren om vast te leggen. Aan de kust bijvoorbeeld heb je een eiland dat Runde heet. Daar zijn papegaaiduikers (dat zijn van die grappige kleine vogeltjes). Als je in het juiste jaargetijde er bent dan vliegen de ouders met visjes in hun snavel langs de rotsen om de jongen te voeren. De nesten zitten onder de rotsen, maar je kan heel dichtbij komen. Ook leuk voor de kinderen trouwens.